من به شخصه از مصالح یکدست و بخصوص سفید خیلی خوشم میاد. همچنین از دکوراسیون ساده و شیک.

به دیدهایی که ایجاد کرده، به نورپردازی کم رنگ و در عین حال زیبا و دلنشینش، و به دکوراسیون ساده اش توجه کنین.

با اینکه رنگ سفید مصالحش با رنگ سایتش همخونی نداره، ولی خوب نشسته توی سایت.


© FG+SG

Architect: Mario Martins
Location: , Algarve,
Project Years: 2007-2011
Design Team: Ana Rocha, Filipa Santos, Fernanda Pereira, Rui Saavedra
Technical projects: Palma & Franco, Lda
Photographers: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG

Designing a house in Luz-Lagos, in the south of Portugal, in a truly interesting location facing the sea, was defined by a set of guidelines, namely:
- The creation of a contemporary architectural element;
- Respect for and connection with the surrounding area, natural and built upon;
- The use of local materials and building techniques;
- Deciding the solar orientation and having effective wind protection;
- Making the most of the excellent location and its panoramic views;
- Creating a gentle interior/exterior transition. So that the exterior is a pleasant space for living and leisure.

© FG+SG

These guidelines result in a set of white volumes, free and organically grouped, culminating in a semi-circular opening, which embraces the pool and opens out to the privileged sea view. This results in the central terrace, the main space of the house, where the privacy is felt and where the horizon is predominant.

© FG+SG

It is around this terrace that the functional organisation of the house is structured, on one floor. There are five bedrooms with bathrooms and a large living room which leads to the kitchen. The garage, technical and service areas ensure the smooth running of the house.

elevations 01

The house is all in white. It is a southern house, and as such the light is intense. It is this light, with its strong, distinct shadows, that gives colour and meaning to the white that covers the building. The strong presence of water and the landscaping surrounding the area accentuate the tranquility of the place.














>
>


با تشکر از آقای مهندس بناپور غفاری


کاربری مسکونی + پلان + برش

پنجشنبه 21 مهر 1390 07:59 ب.ظ
طبقه بندی:معماری و شهرسازی، دکوراسیون داخلی، 

خیلی مساله ساده‌ست. ما گرفتار سیری تمدنی شدیم که بسیاری ارزش‌ها و خوبی ها رو از ما گرفته. از طبیعت دورشدیم. کیفیت زندگی هامون به شدت افت کرده. کالبد زندگی‌هامون غفلت‌زا و خلسه آوره و ....
خب یه عده قائل به بازگشت به قبل از این خراب‌کاری ها هستن. نظیر سنت‌گراها و ...
اما مادامی که در این نقطه هستیم، هر راه‌کاری برای احیای ارزش‌های محیط مسکونی، قابل بررسی وشایسته دقته.
قبلا هم اینجا نگاه های متفاوتی به مکان زندگی و خونه رو با هم دیدیم.
این جا طرحی دیگه از خانه داریم که به جز نکات مثبت عدیده ای که در ساخت و طراحی داره نگاهش به مساله خونه متفاوت از نگاه مرسومه‌.





'minna no ie' by mamm-design in tokyo, japan
all images courtesy mamm-design
image © daici ano


japanese architecture practice mamm-design has shared with us images of 'minna no ie',
a two-and-a-half storey dwelling in a residential district of tokyo, japan. situated on a 4.5m by
12m plot bound by neighbouring buildings, the design seek to provide a space that seemingly
expands beyond its borders by inserting a six meter-high garden room at its center.


street view
image © daici ano


unassuming in its presence, the white house features a small cantilever which shelters
the street level terrace below. a stretch of floor-to-ceiling glazed doors serve as the main entrance,
and provides a transparent view of the garden room within. finished with a slate-toned
brick flooring, a feeling of an outdoor plaza is established for the open space. a tree planted
at the center of the floor further provides a sense of a garden. large roof lights illuminate
the interior, and naturally shifts the atmosphere throughout the trajectory of the day.


interior view of garden room
image © daici ano

pivoting around the main room, private programs are arranged on an offset platform system.
an atelier hosted in the cantilevered volume looks out over the garden room while a small
study space and bedroom are stacked on the opposite end of the layout. conscious of
preserving a feeling of openness, every area of the house has a direct connection to
the multi-storey void, and are devoid of wall partitions or doors. a strong relationship is
created between the inhabitants through visual and audio correspondence.


aerial view
image © daici ano


views from elevated platform
images © daici ano



tree
image © daici ano


images © daici ano


atelier
image © daici ano



image © daici ano


skylights
image © daici ano


washroom
image © daici ano



garden room at night
image © daici ano


view of entrance
image © daici ano



site map


floor plan / level -1


floor plan / level 0


floor plan / level +1


longitudinal section


این جا ژاپنه.
زمینی به مساحت 69 مترمربع در منطقه ای شبه روستایی.
یه نگاهی بکنین به خودمون. ما تو ایران اگه چنین زمینی دست مون بیاد -حتی امروز تو دل خیلی روستاها- چه می کنیم باهاش!؟
یه چهارطبقه با جعبه پله و نمای سنگ. هر واحد 40 مترمربع. یه خونه‌ی بسازبفروشی به تمام معنا که هیچ خبری از زندگی مسلمونی و انسانی توش نیست. تازه ما برای ساخت چنین چیزی اصلا کم خرج نمی کنیم. چیزی قریب به 150 تا 200 میلیون تومان!!!
اما دیگه هیچ وقت کیفیات متفاوت زندگی نظیر این خونه رو نمی تونیم تجربه کنیم. دیگه چه برسد به لطافت و ملاحت معماری سنتی ایرانی اسلامی مون!؟



'house in kaijin' by fuse-atelier, funabashi, japanall images ©  fuse-atelier

japanese architect shigeru fuse of fuse-atelier has recently completed 'house in kaijin', a single family residence located
in funabashi, japan. a ground level void within a monolithic boundary creates the dwelling's street entry. a tree is planted
within the veranda which mediates the street and interior, and continues to rise and pass through the successive floor plates.
a six meter tall concrete wall with minimal window penetrations bounds the site and structure's perimeter blocking views of
the cluttered and densely developed urban landscape and redirecting attention inward to the simple and open spaces.


front facade

an open plan living area and kitchen creates a spacious and unified first floor. large glass doors slide to reveal the outdoor
terrace permeated by the canopy of the tree planted within the ground entry's garden. natural light filters through the exposed
shaft and reflects throughout the interior's monochromatic and pristine white surfaces. the open riser glass tread staircase
leads to the upper level bedrooms which return to a cavern like space providing privacy to the inhabitants.


entry garden and veranda at street level


view of entrance from ground floor


stairs to first level


first level living space, kitchen and terrace


living space and outdoor terrace


open air terrace

living and kitchen space


view of living space from kitchen


kitchen


glass open riser staircase


view of terrace from stairs


view of first and second level from stair landing


stair leading to bedroom levels


upper bedroom levels


entrance illuminated at night


entrance at night


at night


site plan


floor plan / level 0


floor plan / level 1


floor plan / level 2


floor plan / level 3


section

project info: 

location: funabashi, chiba pref., japan
type: houses-residential
architects: shigeru fuse,  fuse-atelier
design team: fuse-atelier + musashino art university/fuse-studio
structural engineers: konishi structural engineers.
main contractor: shishido koumuten
site area: 69.96m2 
building area:
 39.19 m2
gross internal floor area:
 91.41 m2 
start of work:
 2008
completion of work: 2010
structure: reinforced concrete
floor: 3-storey



Click Here for Free Traffic!
Click Here for your Free Traffic!





Powered by WebGozar

Click Here for Free Traffic!
Click Here for your Free Traffic!
Click Here for Free Traffic!
Click Here for your Free Traffic!

نظرسنجی

  • دنبال چه مطالبی در مورد معماری هستی؟

Click Here for Free Traffic!
Click Here for your Free Traffic!
Click Here for Free Traffic!
Click Here for your Free Traffic!

Click Here for Free Traffic!
Click Here for your Free Traffic!

آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
Dedicated Hosting Free Page Rank Tool